Ambalaža u kojoj se hrana nalazi ima primarnu funkciju da hranu zaštiti od hemijskih, fizičkih i ostalih faktora iz okruženja ili da produži rok trajanja proizvoda (npr. MAP pakovanja – modified atmosphere packaging). A šta kada sama ambalaža postane potencijalna opasnost po bezbednost hrane? Da se to ne bi dogodilo, poželjno je svoj sistem upravljanja kvalitetom i bezbednosti ambalaže postaviti prema zahtevima nekih od prepoznatih standarda. Ovde ćemo govoriti o standardu BRC Packaging materials i osvrnuti se na najnovije izdanje, verziju 7.
Šta je to BRC Packaging materials?
BRC Packaging materials je standard koji je razvijen u cilju sertifikacije kompanija koje se bave proizvodnjom ambalaže za proizvođače hrane i time zaštitio potrošače od potencijalnih opasnosti od same ambalaže.
Prvo izdanje je publikovano 2001. godine, da bi najnovija verzija 7 bila objavljena 28.10.2024. Kompanije imaju mogućnost da se sertifikuju po verziji 6 do 28.04.2024. od kada počinje obavezna sertifikacija po verziji 7.
Standard se odnosi na ambalažu namenjenu za:
Standard se ne primenjuje na ambalažu ili materijale (sa izuzetkom proizvoda kojima se trguje) koji nisu podvrgnuti bilo kakvom procesu na lokaciji koja je predmet provere, ili na aktivnosti koje se odnose na veleprodaju, uvoz, distribuciju ili skladištenje van direktne kontrole kompanije.
Struktura standarda
Standard ima klasičnu strukturu BRC standarda i sastoji se od zahteva :
Novo u verziji 7
Neke od značajnih novina koje nas očekuju:
Kao i u ostalim standardima BRC porodice standarda, obavezna je minimalno jedna nenajavljena provera tokom trogodišnjeg ciklusa provera a vreme provere koje se odnosi na obilazak lokacije i proveru dokumentacije je 50% – 50%.
Da li ste spremni za novine? Ako Vam je potrebna pomoć oko implementacije novih zahteva iliobučavanja zaposlenih, možete se obratiti našoj Agenciji!!!