Kako bi bili sigurni da proizvodi i usluge odgovaraju postavljenim zahtevima, da imaju određene karakteristike u pogledu kvaliteta, pouzdanosti, bezbednosti, efikasnosti, neophodno je pribeći ocenjivanju njihove usaglašenosti. Proces dokazivanja da karakteristike proizvoda ili usluga ispunjavaju zahteve standarda, propisa i ostalih specifikacija naziva se ocenjivanje usaglašenosti. Ocenjivanje usaglašenosti je od koristi kako za potrošače, koji time dobijaju poverenje u proizvode i usluge, tako i za proizvođače i pružaoce usluga koji dobijaju potvrdu da njihovi proizvodi i usluge odgovaraju zahtevima i očekivanjima korisnika.
Metode za dokazivanje usaglašenosti su: ispitivanje, kontrolisanje, izjava isporučioca o usaglašenosti i sertifikacija. Ocenjivanje usaglašenosti mogu obavljati isporučioci proizvoda ili usluga, kupci, kao i druge zainteresovane strane pa na osnovu toga postoje ocene usaglašenosti:
Interni audit je jedna od verifikacionih aktivnosti pomoću koje kompanija potvrđuje da je sistem upravljanja u skladu sa zahtevima primenjivanog standarda. Predstavlja idealan alat organizacijama za procenu efikasnosti sistema upravljanja i vodi ka kontinualnim poboljšavanjima.
Kako bi se interni audit bio efikasan potrebno je da bude sproveden od strane kompetentne osobe, nezavisne o sektoru koji se proverava. Interni audit može biti sproveden od strane internog tima proverivača ili pojedinačnog proverivača ali pod uslovom da je obezbeđena nezavisnost o sektoru koji se proverava.
Interni proverivač mora poznavati standard u skladu sa čijim zahtevima se proverava usaglašenost. Kompetentnost auditora se obezbeđuje njegovim obrazovanje, radnim iskustvom i obukama.
Cilj je da se dobije slika o odstupanju sistema od postavljenih ciljeva i mogućnostima za poboljšanja. Ovo se može prikazati putem PDCA ciklusa:
Kako sprovesti internu proveru, objasnićemo na primeru standarda sistema upravljanja bezbednošću hrane:
IFS Food standard ver 7:
Interna provera je „Knock out“ zahtev u IFS Food standardu (a „Fundamental“ zahtev u BRC Food standardu). Time vidimo značaj ove vrste provere za organizaciju. Kako bi odgovorili zahtevima, u ovom primeru, IFS Food standarda, neophodno je da imamo:
Nakon uspešno sprovedene provere, nalazi provere se predstavljaju u izveštaju sa interne provere proveravanim sektorima, sprovode se korektivne mere na devijacije/neusaglašenosti proistekle iz provere i ocenjuje njihova efektivnost.
U interesu kompanije je da se interna provera sprovede stručno i efikasno kako bi se sprovela poboljšanja sistema. Naša agencija nudi pomoć u sprovođenju efikasnih internih provera. Za više informacija možete nas kontaktirati!!!