Upravljanje sistemom bezbednosti proizvoda podrazumeva proizvodnju zdravstveno bezbednog proizvoda ali tu nije kraj, bezbednost proizvoda mora biti osigurana tokom čitavog lanca snabdevanja. Kada je proizvod upakovan i spreman za izlazak sa lokacije, posao nije završen: proizvod će pre distribucije kupcu biti uskladišten ili transportovan i tada govorimo o zaštiti prehrambenog proizvoda tokom obavljanja logističkih aktivnosti.
Kada govorimo o logističkim aktivnostima, u koje spadaju transport i skladištenje, kako bi bezbednost proizvoda ostala zagarantovana, moramo ispoštovati zahteve (standarda i/ili zakona) koji se odnose na upravljanje ovim aktivnostima.
Skladištenje prehrambenih proizvoda
Prehrambeni proizvodi se mogu skladištiti u:
U oba slučaja, poštujemo zahteve standarda i/ili zakona kojima se osigurava da hrana ostane bezbedna tokom skladištenja. O zahtevima GFSI prepoznatih standarda vezano za logističke usluge smo pisali u našem blogu od 15.04.2021. :
Ali šta je to što zapravo treba ispoštovati tokom procesa skladištenja kako bi (bez obzira na zahteve standarda) hrana ostala bezbedna?
Da bi se hrana skladištila na propisanim uslovima, prvo moramo znati koji su to uslovi koji će obezbediti produžetak roka trajanja i/ili psrečavanje rasta mikroorganizama, kao i očuvanje kvalitativnih karakteristika.
Svaki prehrambeni proizvod (ili sirovina, poluproizvod, dorada) ima svoj definisani rok trajanja. Osnova za definisani rok trajanja koliko dugo prehrambeni proizvod može da izdrži skladištenje u optimalnim uslovima. Skladištenje praktično predstavlja metodu konzervacije, naročito kada govorimo o hladnom ili zamrznutom načinu skladištenja.
Bilo da se kompanija odluči na skladištenje u okviru sopstvene kompanije (lokacije) ili na skladištenje van lokacije, skladišteni objekti moraju ispuniti uslove koji će garantovati očuvanje kvaliteta i bezbednosti proizvoda, poput:
Jedan od najboljih izbora za kompanije koje se bave pružanjem logidtičkih aktivnosti skladištenja je uspostavljanje sistema upravljanja bezbednošću proizvoda prema zahtevima nekim od GFSI prepoznatih standarda, poput IFS Logistic ili BRC Storage and Distribution.
Prednost ova dva logistička standarda je u tome što su usklađeni sa važećim verzijama standarda bezbednosti hrane, tako da su proizvođači koji svoje poverenje ukažu kompanijama sertifikovanim IFS Logistic ili BRC Storage and Distribution standardima, sigurni da njihovi proizvodi zadržavaju kvalitet i bezbednost do isporuke konzumentima. S druge strane, sertifikovane logističke kompanije bivaju u prednosti i prepoznate na tržištu kao siguran partner koji je u stanju da ispuni visoke zahteve kvaliteta i bezbednosti proizvoda.
Ukoliko ste prepoznali prednost uvođenja nekog od GFSI prepoznatih standarda, možete se obratiti našoj Agenciji koja će Vam pomoći oko implementacije ili nadogradnje zahteva standarda, obuka zaposlenih, internih provera !!!!