Možemo li zamisliti proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane u objektu koji nema uspostavljene mere kontrole štetočina? Ili se ne primenjuju pravila dobre higijenske prakse? Nisu uspostavljene mere za sprečavanje unakrsne kontaminacije? Kako bi tada izgledala HACCP studija i da li bi imala smisla?
Ovde se vidi značaj prethodno potrebnih programa (Prerequisites – PRP’s): prethodno potrebni programi kod sistema upravljanja bezbednošću hrane su mere kojima se obezbeđuju osnovni uslovi za rad u bezbednom okruženju za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane. To su mere dobre higijenske (GHP) i dobre proizvođačke prakse (GMP) koje su osnovni uslovi i aktivnosti za stvaranje takvog okruženja u kome se može proizvoditi bezbedna hrana.
PRP kao osnova sistema upravljanja bezbednošću hrane
HACCP sistem je danas osnova sistema upravljanja bezbednošću hrane kod svih GFSI prepoznatih standarda. Kako bi se uspostavio i održavao HACCP sistem a zatim i ostali standardi sistema upravljanja bezbednosti hrane, neophodni su preduslovi:
GMP (good manufacturing practice) – dobra proizvođačka praksa – skup procedura kojima se upravlja uslovima radne sredine i obezbeđuje osnov za proizvodnju bezbednih prehrambenih proizvoda.
GHP (good hygiene practice) – dobra higijenska praksa – skup procedura kojima se upravlja higijenom radne sredine i obezbeđuje osnov za proizvodnju bezbednih prehrambenih proizvoda.
GAP (good agricultural practice) – dobra poljoprivredna praksa – skup procedura kojima se upravlja uslovima primarne proizvodnje i obezbeđuje osnov za proizvodnju bezbednih prehrambenih proizvoda.
Prethodno potrebni programi koji se mogu primeniti u kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane će biti prikazani kroz dve tehničke specifikacije koje definišu zahteve za prethodno potrebne programe:
1.ISO22002-1:2009
2.BS PAS 222:2011
Tehnička specifikacija ISO22002-1: 2009
Tehnička specifikacija ISO22002-1:2009 je razvijena od strane međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO – International Organisation for Standardisation) i predstavlja zahteve za preduslovne programe (koje treba da uspostave kompanije koje su deo lanca hrane) i predstavlja podršku standardu ISO22000 s ciljem da bude korišćena u kombinaciji sa njim.
Ova tehnička specifikacija utvrđuje detaljne zahteve koje treba posebno uzeti u obzir u odnosu na normu
ISO 22000:2005, tačka 7.2.3:
a) izgradnja i raspored objekata i pripadajuće infrastrukture
b) raspored prostorija, uključujući radne pomoćne prostorije za zaposlene
c) snabdevanje vazduhom, vodom, strujom i drugi priključci
d) pomoćne usluge, uključujući odlaganje otpada i kanalizaciju
e) prikladnost opreme i njena dostupnost radi čišćenja, održavanja i preventivnog održavanja
f) upravljanje nabavljenim materijalima
g) mere sprječavanja unakrsne kontaminacije
h) čišćenje i sanitacija
i) kontrola štetočina
j) higijena osoblja
Osim navedenoga, ovoj tehničkoj specifikaciji dodati su i drugi aspekti koji se smatraju relevantnima za proizvodnju:
1) dorada
2) postupci povlačenja proizvoda
3) skladištenje
4) informiranje o proizvodima i podizanje svijesti potrošača
5) zaštita hrane, bioopreznost i bioterorizam
Tehnička specifikacija BS PAS 222:2011
Ovu specifikaciju pripremila je Britanska institucija za standarde (BSI) kako bi specificirala zahteve za programe preduslova (PRP) za pomoć u kontroli opasnosti po bezbednost hrane i hrane za životinje i namenjena je da pomogne organizacijama u tim industrijama tako što će postaviti zahteve koji su specifični za proizvodnju i snabdevanje stočne hrane, hrane za životinje i sastojaka. Specifikacija razmatra sledeće zahteve:
a) lokacija i povezane komunalne usluge;
b) procesi, uključujući radne prostore i objekti za zaposlene;
c) snabdevanje vazduhom, vodom i drugim komunalnim uslugama;
d) prateće usluge, uključujući odlaganje otpada;
d) prikladnost opreme i njena dostupnost za čišćenje, održavanje i preventivno održavanje;
f) upravljanje sastojcima;
g) upravljanje lekovima;
h) mere za sprečavanje kontaminacije;
i) sanitacija;
j) suzbijanje štetočina;
k) higijena osoblja;
Pored toga, ovaj PAS dodaje i druge aspekte koji se smatraju relevantnim za operacije proizvodnje hrane i stočne hrane:
l) dorada;
m) procedure povlačenja proizvoda;
n) skladištenje i transport;
o) formulacija proizvoda;
p) specifikacije za usluge;
k) obuku i nadzor osoblja;
r) informacije o proizvodu;
s) odbrana hrane, bioopreznost i bioterorizam.