Zahtevi GFSI prepoznatih standarda su vrlo jasno postavljeni i njihovo tumačenje i razumevanje zaista ne predstavlja problem. Međutim, postoje pojmovi koji prave suštinsku razliku prilikom tumačenja pojedinih zahteva pa ukoliko do sada tome niste pridavali pažnju, evo korisnog vodiča kako da sebi olakšate posao prilikom implementacije.
Deo koji se odnosi na dokumentaciju je lagan i zabavan, sve što treba je da jasno ispratite svaki od zahteva standarda: savet je da se zahtev dobro pročita i da se kod određenih pojmova poslužite i rečnikom pojmova, koji je sastavni deo svakog standarda: ovo je naročito bitno da biste shvatili šta se mora (šta je „must ili shall“) a šta je preporuka (šta je „may ili should“);
Takođe, sigurno ste se pitali kada je neophodno da za nešto postoji dokumet a kada to nije slučaj. Evo tumačenja:
Sledeće šta morate znati su stubovi svakog od GFSI standarda, a to su:
Kroz svaki zahtev standarda je neophodno da se ne ugrožavaju kvalitet, autentičnost i bezbednost hrane, da se ispoštuju zakonski zahtevi koji se odnose na proizvod, kao i zahtevi kupaca.
Nepoštovanje nekog od „stubova“ standarda sa sobom povlači ocene koje rezultitraju gubitkom ili nedostizanjem sertifikata.
Svaki od zahteva standarda, može biti ocenjen velikom neusaglašenošću ukoliko se objektivnim dokazima utvrdi da neispunjenje zahteva vodi ka ugrožavanju kvaliteta, bezbednosti, autentičnosti proizvoda ili se ne poštuju zakonski zahtevi ili zahtevi kupaca.
Pomenućemo još tri bitna pojma, koja se ponekad mešaju a često i ne razumeju:
Prema rečniku pojmova, validacija je „Pribavljanje dokaza kroz obezbeđivanje objektivnih dokaza da je kontrola ili mera, ako se pravilno primeni, sposobna da isporuči određeni ishod „ (BRC standard verzija 9); ili:
validacija je „Potvrda, kroz pružanje objektivnih dokaza, da su ispunjeni zahtevi za određenu namensku upotrebu ili primenu“ (IFS standard, verzija 8).
Monitoring je „Planirani niz posmatranja ili merenja definisanih kontrolnih parametara za procenu da li se ispunjavaju unapred definisane granice“ (BRC standard, verzija 9) ili:
monitoring je „Određivanje statusa sistema, procesa, proizvoda, usluge ili aktivnosti. Za kontrolne mere definisane za CCP i druge kontrolne mere: čin sprovođenja planiranog niza posmatranja ili merenja kontrolnih parametara da bi se procenilo da li su kontrolne mere definisane za CCP i druge kontrolne mere pod kontrolom.
Verifikacija je „Potvrda, kroz obezbeđivanje objektivnih dokaza, da su navedeni uslovi ispunjeni“ (IFS standard, verzija 8) ili:
verifikacija je „Primena metoda, procedura, testova i drugih evaluacija, pored praćenja, da bi se utvrdilo da li kontrola ili mera funkcioniše ili je funkcionisala kako je predviđeno „ (BRC standard, verzija 9).
I, možda najznačajniji pojam a koji se pojavljuje kroz veliki broj zahteva standarda je: „based on risk“ ili „Risk based“:
Očekuje se dokumentovano objašnjenje:
• Opšta objašnjenja zašto je kompanija odlučila da sprovede određene mere, na osnovu rizika svojih proizvoda/procesa, ILI
• Objašnjenja, oslanjajući se na analizu opasnosti izvršenu u okviru HACCP plana
Za bolje razumevanje zahteva standarda potražite neke od brojnih programa obuka koje pruža naša Agencija. Takođe, pravimo obuke i prema Vašim potrebama i zahtevima. Hajde da počnemo!!!