Iako smo verziju 8 očekivali još u Januaru 2023.godine, izlazak je, zbog GFSI suspenzije, ipak pomeren do Aprila: auditi prema verziji 8 su mogući od 01.Oktobra 2023, dok su obavezni od 01.Januara 2024.godine.
Koje su to promene koje nam donosi verzija 8? Prema IFS-u, najznačajnije promene i poboljšanja se odnose na:
Standard je usklađen sa Codex Alimentariusom i zahtevima ISO 22003-2 (tehnička specifikacija koja donosi zahteve za sertifikaciona tela koja sprovode audite i sertifikacije) i GFSI benchmarking-a (GFSI Referentni zahtevi su kreirani i motivisani neophodnošću harmonizacije standarda bezbednosti hrane širom globalnog lanca snabdevanja);
B-skor je ponovo klasifikovan kao devijacija, tako da preduzeća mogu definisati korekcije i korektivne akcije kako bi kontinuirano poboljšavali svoje performanse
Uvođenje „star statusa“, kao način da se naglasi da je audit bio nenajavljen. Ovaj status je vidljiv u IFS bazi podataka, gde partneri kompanije mogu videti status, čime se naglašava i ističe kompanija;
Smanjenje administrativnih zahteva;
Izmene u ček listi: food defence je sada deo poglavlja 4.
Kompanije moraju definisati ciljeve za svaku od četiri dimenzije kulture bezbednosti hrane.
SISTEM BODOVANJA
Rekli bismo da se vraćamo na staro vezano za devijaciju B, ali ne u potpunosti:
Kod KO zahteva, scoring sistem sada izgleda ovako:
Dok ocena zahteva koji nisu KO izgleda ovako:
ŠTA JE NOVO U ZAHTEVIMA STANDARDA?
Pobrojaćemo neke od novina koje se tiču zahteva standarda:
Kao jedan od obaveznih stavova korporativne politike je vraćena održivost (prisutno u ver 6.1 ali ne i u ver 7);
4 dimenzije kulture bezbednosti hrane:
Komunikacija u vezi politike bezbednosti hrane i odgovornostima
Obuke
Povratne informacije od strane zaposlenih u vezi pitanja bezbednosti hrane
Merenje učinka
Preispitivanje od strane rukovodstva, kao i sprovođenje inspekcija na lokaciji se moraju obavljati minimalno jednom u 12 meseci, dok ne sme pre’i period od 15 meseci
Poglavlje 2 tradicionalno prati HACCP korake i principe ali se kod identifikacije nameravane upotrebe proizvoda sada naglašava i identifikacija konzumenata; Zahteva se validacija HACCP planova nakon bilo kakvih modifikacija koje mogu uticati na bezbednost proizvoda;
U poglavlju 3 koje se odnosi na ljudske resurse, imamo sitnije izmene/dodatke, poput toga da pravila lične higijene moraju uključiti bilo koje vrste cigareta, lažne nokte i trepavice, pokrivanje povreda vodootpornim flasterima u boji, obaveznih obuka vezanih za temu food fraud-a;
Poglavlje 4 nam donosi izmenu vezanu za KO zahtev broj 4 a koji se do sada odnosio na recepte/formule. U verziji 8 je ovaj KO zahtev deo pod poglavlja „ugovori sa kupcima“ i odnosi se na poštovanje ugovora sa kupcima koji se tiču:
Recepta (uključujući i karakteristike sirovina)
Procesa
Tehnoloških zahteva
Planova testiranja i praćenja
Pakovanja
Obeležavanja
Zahtevi za proizvode koji na deklaracijama imaju tvrdnju
procedura nabavke mora predvideti nabavku u vanrednim situacijama
obavezna provera deklaracija i dokumentovanje provere, minimalno na početku i kraju proizvodnje, kao i prilikom izmene proizvoda;
U planovima čišćenja i dezinfekcije smo sada obavezni da navedemo vremenski interval predviđenih operacija kao i kod postojanja CIP čišćenja kriterijume ;
Kod održavanja je obavezno u planove preventivnog održavanja uključiti sve proizvodne i skladišne prostorije ali i obezbediti bezbednost, legalitet i autentičnost proizvoda tokom I nakon održavanja;
Poglavlje 6-food defence sada postaje deo poglavlja 4, tačnije dolazi na 4.21., tako da se standard sada sastoji iz 5 poglavlja;
Upravljanje reklamacijama mora obuhvatiti i analizu i vremenske intervale za akcije: za reklamacije od strane korisnika ali i sve pisane notifikacije od strane državnih i kontrolnih organa
Izmena se dešava i kod KO zahteva broj 9, koji sada obuhvata opoziv, povlačenje, incidente i potencijalne vanredne situacije koje mogu uticati na bezbednost, kvalitet, autentičnost i legalitet proizvoda, pa je neophodno jasno definisati proceduru (definisanje odgovornosti, obuke odgovornih osoba, process donošenja odluka);
Upravljanje korektivnim akcijama je u ver 8 upravljanje devijacijama, neusaglašenostima, korekcijama i korektivnim akcijama, gde standard zahteva od korisnika zatvaranje neusaglašenosti na način sprečavanja ponovne pojave istih, što zahteva analizu uzroka neusaglašenosti minimalno za devijacije koje se odnose na kvalitet, legalitet, bezbednos, autentičnost proizvoda ali i devijacije koje su se ponovile.
UKOLIKO ŽELITE DA SE UPOZNATE SA ZAHTEVIMA IFS FOOD STANDARDA VERZIJE 8, MOŽETE NAS KONTAKTIRATI I OBEZBEDITI SVOJIM ZAPOSLENIMA PARAVOVREMENE OBUKE !!!