Kako bismo vam pomogli da što detaljnije sagledate sve potencijalne opasnosti od namerne kontaminacije, predstavićemo tri metodologije razvijene od strane Office of Analytics and Outreach, Food Defense and Emergency Coordination Staff, in the Center for Food Safety and Applied Nutrition at the U.S. Food and Drug Administration.
Govorili smo o KAT metodologiji u tekstu od 20.01.2025.:
Govorili smo o metodologiji tri elementa u tekstu od 26.01.2025.:
U ovom tekstu ćemo se baviti hibridnom metodologijom.
Osnovni pojmovi (zahtevi) koje kompanije treba da ispune u vezi implementacije strategija za odbranu hrane
Kako bi kompanija mogla da se zaštiti od svih potencijalnih (namernih) ugrožavanja bezbednosti proizvoda, neophodno je da pripremi pisani food defence plan koji podrazumeva:
Procena ranjivosti
Procena ranjvosti (Vulnerability Assessments) je suštinska komponenta vašeg ukupnog plana odbrane hrane. Procena ranjvosti se može sprovesti putem odabrane metodologije. Preliminarni koraci za sprovođenje procene ranjivosti:
Nema obavezujućih zahteva koju ćete metodologiju odabrati ali je prilikom svake procene opasnosti neophodno razmotriti sledeće:
1. Potencijalni uticaj na javno zdravlje (npr. ozbiljnost i obim) ako se doda zagađivač;
2. Stepen fizičkog pristupa proizvodu i 3. Sposobnost napadača da uspešno kontaminira proizvod.
HIBRIDNA METODA (HYBRID APPROACH)
Hibridna metoda je kombinacija KAT metode i metode tri ključna elementa. Ovaj pristuop omogućava kompaniji da iskoristi prednosti od obe metode.
Lokacija može izabrati da sprovede detaljniju procenu onih koraka procesa koji, iako se uklapaju u KAT, mogu imati svojstvene karakteristike prisutne u koraku, pa bi se hibridnom metodom dobile dodatne informacije za analizu ranjvosti o tome da li postoji značajna ranjivost . Ili bi se, procenilo da li su te svojstvene karakteristike dovoljne da se utvrdi da korak nije korak procesa u kome se može nešto preduzeti. Ovo bi onda eliminisalo taj korak iz plana odbrane hrane.
Hibridni pristup kombinuje brzinu KAT-a sa dubinskom analizom tri osnovna elementa. Koristeći hibridni pristup, lokacija može da sprovede svoju procenu ranjivosti brže nego ako procenjuje tri osnovna elementa u svim svojim koracima i može identifikovati manje koraka procesa koji se mogu uzeti u obzir, nego ako koristi samo KAT metod.
Da bi se metodologija lakše razumela, daćemo primer iz „Mitigation Strategies to Protect Food Against Intentional Adulteration: Guidance for Industry“: proizvodnja energetskih pločica od badema i brusnice. Koristi se metodologija hibridnog pristupa i prvo se polazi od KAT metodologije, gde se identifikuju svi koraci sa najvećim rizikom: npr.mešanje i slične aktivnosti i skladištenje i rukovanje tečnostima. U isto vreme se identifikuju faktori prisutne u ovim koracima koji zahtevaju dalju analizu korišćenjem tri elementa. Lokacija utvrđuje da je svojstvena karakteristika koraka: „Pomešati i zagrejati sirup“, da je potpuno zatvoren. Utvrđuje se da je ovaj faktor dodatna informaciju za analizu ovog koraka, tako da se koristi metodologija tri elementa: procenjuje se faktor rizika . Analizom se zatim utvrđuje da, pošto ovaj mikser nije dostupan, nema značajne ranjivosti i to nije korak procesa u kome se može preduzeti akcija koja će naštetiti bezbednosti hrane.
Iz primera se vidi da korišćenjem obe metode, dobijamo detaljniju analizu i time možemo preduzeti i adekvatnije mere zaštite.
Ako želite da više saznate o metopdologiji tri elementa (i ostalim food defence metodologijama) možete se obratiti našoj Agenciji za pomoć!!!