Standardi upravljanja kvalitetom i bezbednošću proizvoda, prepoznati od strane GFSI-a (poput IFS, BRC, FSSC22000) pokrivaju čitav lanac snabdevanja, počevši od proizvodnje, logistike, pa do agenata i brokera ali i lance veleprodaje i Cash & Carry lance. U ovom tekstu ćemo predstaviti najnoviju verziju standarda IFS Wholesale/ Cash & Carry – ver 3 .
IFS Wholesale/ Cash & Carry standard je primenljiv za veleprodaje, Cash & Carry kompanije ali i kompanije koje se bave pakovanjem jaja, voća i povrća. Odnosi se na veleprodaje i Cash & Carry kompanije koje obavljaju veleprodajne aktivnosti vezane za hranu, proizvode za domaćinstvo i ličnu negu i/ili ambalažu.
Takve aktivnosti mogu uključivati nabavku, razvoj proizvoda, skladištenje, transport i/ili određene aktivnosti obrade i/ili prerade .
Nastanak standarda i važeća verzija
IFS Wholesale/ Cash & Carry standard je razvijen 2010.godine od strane IFS Magement GmbH, sa ciljem da se očuva kvalitet i bezbednost proizvoda i u lancima prodaje ali i da se ostvari jednak sistem kontrole i upravljanja bezbednošću i kvalitetom od proizvodnje do isporuke prehrambenog proizvoda konzumentima.
Najnovija verzija ovog standarda je verzija 3, koja je publikovana 27.11.2024. Period tranzicije je takav, da su auditi po verziji 3 mogući od 01.05.2025. a da je obavezna primena od 01.11.2025.
Najznačajnije izmene u verziji 3
Najznačajnije izmene u verziji 3 su:
Vrste audita i način ocenjivanja
Vrste audita su identične kao i kod ostalih standarda iz IFS porodice standarda:
Način ocenjivanja je kao I kod ostalih IFS šema:
KO zahtevi u IFS Wholesale/ Cash & Carry standardu:
1.2.2. Upravljanje i posvećenost
2.2.1.1 Sistem upravljanja bezbednošću proizvoda
2.3.9.1 Sistem praćenja svake CCP
4.11.1 Smanjenje rizika od stranog materijala
4.17.1 Sledljivost
5.1.1 Interne provere
5.9.1 Procedure povlačenja i opoziva proizvoda
5.11.3 Korektivne akcije
Struktura standarda
Struktura prati strukturu ostalih IFS standarda:
Ono što čini razliku u odnosu na ostale standarde su osnovni („classic“) i „plus“ zahtevi. Naime, u slučaju da nema procesuiranja prehrambenih proizvoda (npr. konfekcioniranje i prerada mesa ili ribe), primenjuju se osnovni zahtevi a u slučaju tretiranja/procesuiranja hrane, primenjuju se i „plus“ zahtevi.
U Annexu 4 standarda, jasno je objašnjeno na koje vrste tretiranja/procesuiranja hrane zahtevi mogu biti primenjeni (npr. Blok zamrzavanje (najmanje – 18 °C / 0 °F) uključujući skladištenje, brzo zamrzavanje, hlađenje, procese hlađenja i odgovarajuće skladištenje u hlađenju, odmrzavanje; sortiranje, pranje, čišćenje, pakovanje, obeležavanje itd).
Implementacija IFS Wholesale/ Cash & Carry standarda je odlična prilika da unapredite poslovanje svojih veleprodaja, zato: javite nam se da Vam u tome pomognemo!!!!