
„Gluten free“ ili „bez glutena“ je hrana koja ne sadrži gluten- protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, i bezbedna je za osobe celijakijom ili intolerancijom na gluten. Česti izvori glutena su: mekinje, beljeno ili nebeljeno brašno, bulger, seitan, kamut, griz, kus-kus, durum, ječmeni slad, sladno sirće, krutoni, hlebne mrvice, sirup, soja sos itd.
Kako bi hrana nosila oznaku „gluten free“ ili „bez glutena“ , postoje zakonske obaveze za proizvođače u zavisnosti od zemlje gde su kompanije locirane. Ipak, većina svetskih regulativa koje se odnose na gluten, prihvataju maksimalan sadržaj od 20ppm /(mg/kg). Više o osnovnim pojmovima, možete naći u našem tekstu od 20.12.2022.:
„Gluten free“ i zakonska regulativa
Različiti su zakonski zahtevi za „gluten free“ u zavisnosti od lokacije proizvodne lokacije. Različiti su i kriterijumi koje kompanije moraju ispuniti kako bi proizvod mogao nositi oznaku „gluten free“.

Da li je ovas „gluten free“?
Ovas prirodno ne sadrži gluten. Gluten se nalazi u pšenici, ječmu i raži — ali ne u čistom ovsu. Umesto glutena, ovas sadrži sličan protein koji se zove avenin, koji većina osoba s celijakijom može da toleriše.
Ovas može biti bez glutena, ali nije uvek — i to zavisi od načina uzgoja, prerade i pakovanja.
U praksi, većina komercijalnog ovsa jeste kontaminirana glutenom, jer:
Zbog toga „običan“ ovas (bez posebne oznake) nije bezbedan za osobe koje izbegavaju gluten.
Kada ovas jeste bez glutena ? Ovas može biti označen kao „bez glutena“ samo ako:
Kako proveriti da li je ovas zaista bez glutena?

Kako se dobija gluten free ovas?
Da bi se ovas smatrao bezglutenskim, mora poticati iz kontrolisanog lanca proizvodnje, gde se na svakom koraku sprečava kontaminacija glutenom.
To uključuje:
Prema EU Uredbi (EU) br. 828/2014, oznaka „bez glutena“ može se koristiti ako: proizvod sadrži manje od 20 mg glutena po kilogramu (20 ppm).
I na kraju:
Gluten free ovas = ovas koji: nije genetski modifikovan da bi bio bez glutena (on to prirodno jeste),već je proizveden i obrađen pod strogo kontrolisanim uslovima bez kontaminacije glutenom,i laboratorijski potvrđen da ima <20 ppm glutena.